Parhaat mobiilimaksutavat

Mobiilimaksaminen on mullistanut ihmisten maksamistottumukset On tullut yhä useampia erilaisia mobiilimaksutapoja. Mobiilin kautta voi maksaa verkkopankilla, luottokortilla tai niin että maksu maksetaan älypuhelimella, jolloin se lisätään puhelinlaskuun. Tämä viimeinen maksutapa on lisääntymässä. On myös erilaisia palveluja, jonne rekisteröidytään ja lisätään haluttu summa rahaa. Älypuhelinta näytetään kassalla sille varatulla laitteella, jolloin maksu suoritetaan. Ostossumma lähtee kyseessä olevan paikan mobiilimaksutapapalvelun ns. tililtä.

Mobiilimaksamiseen löytyy monia tapoja!

Puhelimella maksaminen

Tällä puhelinmaksamisella voi maksaa kohtuullisia summia, kuten vaikkapa silloin, kun ostat juomapullon automaatista. Et välttämättä tarvitse lainkaan kolikoita, vaan voit maksaa soittamalla tiettyyn numeroon tai lähettämällä tekstiviestin palvelunumeroon. Ostoksesi rekisteröidään lähetettyäsi tekstiviestin ja saat juomasi heti tämän jälkeen. Muutama euro lisätään puhelinlaskuun. Kätevää eikö totta?

Olen itse tätä kokeillut ja huomannut tämän maksutavan helppouden, varsinkin silloin kun haluan säästää käteisen käyttöä. Kannattaa harkita tämän maksutavan käyttämistä. Älä kuitenkaan käytä liikaa tätä tapaa, sillä se kuitenkin lisätään puhelinlaskuun. On parasta asettaa jokin summa minkä verran puhelinlaskuun voi lisätä eri ostoksia kuukaudessa.

Näin voi myös maksaa matkalippuja, pestä pyykit itsepalvelupesulassa ja ostaa ruuan niissä ravintoloissa, joissa tällainen maksutapa on mahdollinen. Nettikasinoilla mobiilimaksut ovat tätä päivää ja mobiilipelit voidaankin maksaa todella kätevästi. Olen maksanut matkalippuja sekä ruokia tällä tavoin jo jonkin verran. Se on kätevää. Muutaman kerran olen myös käynyt itsepalvelupesulassa, jossa olen maksanut soittamalla palvelunumeroon ja soitettuani pyykkikone on alkanut pyöriä. Pyykinpesu on sitten näkynyt puhelinlaskussa jälkikäteen, samoin kuin ruokailutkin.

PayEx

Mitään maksupalveluja en ole kuitenkaan alkanut käyttämään, kuten vaikkapa PayEx -palvelua. Olen rekisteröitynyt mutta en käyttänyt. Koen niiden käyttämisen vieraammaksi kuin näiden muiden tapojen. Puhelinmaksamisessa soittamalla en näe mitään ongelmaa. Sen tosin voisi vaihtaa tekstiviestipalveluksi niin olisi nopeampaa. Mutta minulla kuitenkin on älypuhelin, kuten niin monilla muillakin. Siihen saa asennettua erilaisia sovelluksia, joilla saa maksettua matkalippuja ja vaikka hampurilaisaterioita.

Moniin mobiilimaksutapapalveluihin pitää usein rekisteröityä ja siirtää sinne rahaa, jotta jossakin paikassa voi maksaa. Tämä tuntuu minusta vieraalta enkä haluaisi niin moniin juttuihin rekisteröityä ja antaa tietojani. Sähköpostini täyttyy jo nyt erilaisista tarjous -ja mainossähköposteista. Rekisteröityessään kannattaa kuitenkin kieltää mainossähköpostien lähettäminen, jollei todella ole kiinnostunut niistä.

Mobiilimaksutapoihin tottuminen

Ihmisillä kestää aikansa tottua lukuisiin eri maksutapavaihtoehtoihin ja niitä luultavasti tulee lisää tulevaisuudessa vaikka kuinka paljon. Kannattaa rekisteröityä vain niihin, joita tarvitsee ja jättää muut käyttämättä. Koska perinteiset maksutapavaihtoehdot ovat kuitenkin olemassa aina, ei ole mitään järkeä rekisteröityä jokaiseen. Joskus on ihan mukava käyttää vain käteistä, seteleitä ja kolikoita. En haluaisi olla liian moderni näissäkään mobiilimaksutapavaihtoehdoissa. Laskut tulen maksamaan verkkopankissa ja teeni kahviloissa käteisellä tai kortilla. Muutaman euron takia en liittyisi maksutapapalveluihin vain siksi, että se on trendikästä.

Jossain on kuitenkin aina oltava se päätili, josta raha siirretään näihin palveluihin maksun tapahtuessa, oli näitä mobiilimaksutapavaihtoehtoja kuinka paljon tahansa, Jossain kaukana tulevaisuudessa saattaa olla edessä tilanne, jossa käteinen häviää kokonaan. Joissain maissa käteistä vielä tarvitaan, koska yrittäjät eivät anna maksaa pankkikortillakaan kuin tietyn summan suuruisia ostoksia. Näin on esimerkiksi Espanjassa. Suomessa taas pankkikortilla voi maksaa vaikka miten pieniä summia, koska niillä maksamisesta ei yrittäjää veloiteta niin paljoa kuin vaikkapa Espanjassa.

Maksaminen eri maissa

Olen kuullut, että Yhdysvalloissa suositellaan, että on ainakin yksi luottokortti, jotta pärjää. Sillä on merkitystä onko luottokorttia vai ei. Et välttämättä voi maksaa ostoksiasi ollenkaan ilman korttia. Vähän samaan tapaan sillä on merkitystä onko sinulla älypuhelinta vai ei. Osittain pärjäät paljon paremmin, jos sinulla on se. Mutta vielä on vaikka kuinka paljon ihmisiä, joilla ei sitä ole ja silloin he jäävät auttamatta näiden erilaisten mobiilimaksutapavaihtoehtojen ulkopuolelle.

Niitä käyttävät yrittäjät tietävät tämän ja siksi he käyttävät myös perinteisempiä maksutapavaihtoehtoja. Jotta yrittäjät saisivat tulosta, kaikkien on voitava maksaa ostoksensa. Mobiilimaksutavat ovat vain yksi tapa maksaa perinteisten maksutapojen joukossa. Jollei osaa tai voi käyttää niitä, ei sen pitäisi olla asioinnin este. Onhan vieläkin liikkeitä, kuten partureita, joissa vain käteinen käy eivätkä he tule koskaan lisäämään maksuvaihtoehdoksi edes pankkikortilla maksamista. Tämä johtuu siitä, että näiden palvelujen käyttö maksaa yrittäjälle ja he haluavat tulosta. On kuitenkin hyvä, että uusia mobiilimaksutapavaihtoehtoja on olemassa.